تعریف تب و معرفی دماسنج ها

تب چیست؟

تب به حالتی گفته می شود که در آن دمای بدن جانوران خون گرم از مقدار طبیعی آن بیشتر شده است. بدن ما یک سیستم کنترل دما داخلی دارد که باعث افزایش دمای بدن در پاسخ به بیماری و عفونت می‌شود. تب نشانه مبارزه بدن در برابر عوامل بیماری زاست و گاهی نیز پاسخ دمایی دستگاه ایمنی بدن نسبت به عفونت های داخلی تلقی می شود. میانگین دمای بدن حدود 98.6 درجه فارنهایت (37 درجه سانتیگراد) است و همینطور میانگین دمای بدن ممکن است در طول روز با توجه به سن و میزان فعالیت فرد کمی نوسان داشته باشد. همچنین معمولاً در بعدازظهر دمای بدن در بالاترین میزان است.

اندازه گیری تب با قرار دادن تب سنج در زیر بفل

الگوی وضعیت لحظه‌ای تب در تشخیص پزشکی بسیار مهم است. تب یکی از علائم شایع در بسیاری از بیماری‌ها است و می‌تواند نشان دهندهٔ وجود عفونت، التهاب، بیماری‌های ایمنی‌ و یا سایر بیماری‌های دیگر باشد. برای تشخیص درست بیماری و درمان بهتر، پزشک باید الگوی وضعیت لحظه‌ای تب بیمار را بررسی کند.

دمای بدن با دماسنج اندازه گیری می شود دمای بدن می‌تواند از راه دهان (زیر زبان)، مقعد (دقیق‌ترین شیوه که برای نوزادان و کودکان خردسال استفاده می‌شود)، زیر بغل یا داخل گوش انجام گیرد. به طور کلی برای تمام سنین، اندازه‌گیری دمای زیر بغل و دمای پیشانی آسان‌ ترین روش است اما دقت کمتری دارند. دمای گوش برای کودکان 6 ماهه و بزرگتر مناسب‌تر است. همچنین برای کودکان 3 ساله و کوچکتر اندازه‌گیری دمای مقعدی و برای کودکان 4 ساله یا بزرگتر که می‌توانند همکاری کنند اندازه‌گیری دمای دهانی با استفاده از تب سنج راحت‌تر و دقیق‌تر است. دمای بدست آمده از طریق دهان و زیر بغل نسبت به دمای مقعد پایین تر هستند پس این تفاوت باید به هنگام اندازه گیری میزان تب مورد توجه قرار گیرد دمای طبیعی بدن انسان که از راه دهان و در حالت استراحت اندازه‌گیری شود برابر است با ۰٫۴±۳۶٫۸ درجهٔ سلسیوس است. به این ترتیب هر دمایی که از طریق دهان اندازه‌گیری شود و بین ۳۶٫۴ و ۳۷٫۲ باشد طبیعی است.

تب زمانی رخ می‌دهد که دمای کودک در یکی از این سطوح یا بالاتر باشد:

  • دمای دهانی: 100 درجه فارنهایت (37.8 درجه سانتیگراد)
  • دمای زیر بغل: 99 درجه فارنهایت (37.2 درجه سانتیگراد)
  • دمای مقعدی(رکتال)، دمای گوش(تمپانیک)، یا شریان تمپورال (در سراسر پیشانی): 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد)

با این که غالباً شما با لمس کردن پیشانی نوزاد می توانید متوجه بالا رفتن دمای بدن او شوید اما فقط به کمک یک تب سنج می توان میزان بالا بودن دمای بدن را تعیین کرد پس از این رو توصیه می شود به افرادی که دارای کودک در منزل می باشند توصیه می شود یک تب سنج تهیه کنند که با اندازه گیری مرتب دمای بدن کودک و علائم دیگر بیماری به پزشک در یافتن بهترین روش درمانی کمک  کنند.

اگر کودک شما بیمار باشد و شما فکر کنید که او تب دارد روش های متعددی برای اندازه گیری دمای بدن او وجود دارد. انتخاب هوشمندانه نوع تب سنج و دانستن چگونگی اندازه گیری دمای بدن کودک از اهمیت زیادی برخوردار است و مانع گسترش بیماری می شود، ضمنا هر تب سنجی که انتخاب کنید، باید مطمئن شوید که روش استفاده صحیح از آن را برای خواندن درجه حرارت دقیق بدن می دانید. 

برای اطلاعات بیشتر درباره درجه تب در کودکان و علائم آن، مطلب مرتبط با آن را مطالعه کنید .

در اینجا ما سعی داریم شما را با انواع متداول تب سنج آشنا کنیم:

تب سنج نواری

تب سنج پلاستیکی نواری (نوار پلاستیکی کوچکی که شما روی پیشانی نوزاد قرار می دهید) می تواند به شما نشان دهد که آیا کودک تب دارد یا نه اما عدد دقیقی به شما نمی دهد به خصوص در کودکان نوپا و خردسالان. اگر شما می خواهید مقدار تب نوزاد را به طور دقیق اندازه گیری کنید، استفاده از تب سنج نواری پلاستیکی روش مناسبی نیست.

تب سنج دیجیتالی نوزاد

تب سنج دیجیتالی معمولاً دقیق ترین و سریع ترین روش اندازه گیری میزان درجه حرارت بدن کودک است. این نوع تب سنج ها در شکل ها و اندازه های مختلفی وجود دارند و در اکثر داروخانه ها فروخته می شوند. برای خرید راحتتر میتوانید از تب سنج ها و ترمومترهای سایت مدیکال البرز با تنوع بالا مدل و برند دیدن فرمائید. معمولاً این نوع تب سنج های دیجیتالی برای اندازه گیری دمای بدن به روش های دهانی (قرار دادن آن داخل دهان)، زیربغلی (قرار دادن آن در زیر بغل کودک)، درون گوشی، مقعدی (قرار دادن آن در مقعد کودک) بکار برده می شوند.

همان طور که گفتیم بیشتر دماسنج های دیجیتال چندمنظوره معمولی را می توان به صورت پیشانی، دهانی، زیربغلی یا مقعدی استفاده کرد، گرچه اندازه گیری دمای بدن کودک به صورت دهانی تا زمانی که حداقل چهار سال سن داشته باشد به سختی انجام می شود زیرا ممکن است کودکتان همکاری نکند و به درستی دماسنج را قرار ندهد پس بهتر است از این روش برای کودکان کمی بزرگتر استفاده کنید.

 

تب سنج جیوه ای شیشه ای

تب سنج جیوه ای شیشه ای که یکی از پرکاربردترین انواع تب سنج است اما به دلیل قرار گرفتن کودک در معرض جیوه که یک ماده سمی است نباید مورد استفاده قرار گیرد.

تب سنج پستانکی

استفاده از تب سنج پستانکی راحت است اما دقت آن نسبت به تب سنج های مقعدی کمتر است و نباید برای نوزادان کوچک تر از 3 ماه به کار گرفته شود. کودکان نیز باید پستانک را در دهان خود نگهدارند و چند دقیقه آن را حرکت ندهند که این کار تقریباً برای نوزادان و کودکان نوپا غیرممکن است.

اندازه گیری درجه حرارت بدن کودک یک کار چالش برانگیز است اما یکی از مهمترین شیوه هایی می باشد که میتوان برای تعیین بیماری یا ابتلا به عفونت از آن استفاده کرد. برای کودکان کمتر از 3 ماه، شما باید با استفاده از تب سنج های دیجیتالی مقعدی درجه حرارت دقیق بدن آنها را اندازه گیری کنید. تب سنج های درون گوشی برای کودکان کمتر از 6 ماه توصیه نمی شود زیرا کانال گوش آنها معمولاً کوچک است. برای کودکان بین 6 ماه تا 4 ساله شما باید از تب سنج دیجیتال مقعدی یا تب سنج الکترونیکی درون گوشی استفاده کنید همچنین می توانید از تب سنج های زیربغلی نیز برای تعیین دمای بدن کودک استفاده کنید که البته دقت این نوع تب سنج ها پایین است. 

نوشتهٔ پیشین
علایم و دلایل تب در کودکان
نوشتهٔ بعدی
روش های اندازه گیری تب و راه های درمان آن در منزل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید